top of page

Win-Win situation?

Choose your disciples! They may spread your word.



Inainte, era cool sa iti pui pe usa: "Fam. ing. Popescu". Acum se poarta Master-ele, MBA-urile, EMBA-urile si doctoratele. Am ajuns sa cred ca, daca nu imi dau un doctorat in ceva, curand nu o sa imi mai raspunda lumea la telefon. La fel de "la moda" sunt si training-urile, workshop-urile si conferintele. Nu cred ca exista domeniu in care sa nu existe un "guru" dispus sa invete si sa explice. Si lumea se duce. Salile sunt pline. Se asculta, se intreaba si se aproba.


E bine. E un sentiment placut. Mai afli ca cei n P din marketing sunt n+1. Mai afli cat de web 2.0 esti…sau cum sa te pazesti de crash-ul sau bubble-ul care tocmai pandeste-n industrie. Si eu mai merg cand am timp. Uneori e funny, alteori se spun lucruri interesante. Iar alteori imi vine sa ma urc pe scena sa ii tai microfonul.


Insa, eu am invatat sa fiu precaut cu cei care isi etaleaza prea des vastul vocabular de business. Acum ceva vreme, am semnat un contract cu un furnizor de consultanta juridica.

Dupa 2 saptamani, m-a chemat sa renegociem contractul. Nu isi calculase bine "timpii". Mi-a zis zambind ca o sa ma coste un pic mai scump, dar ca trebuie sa accept, pentru ca astfel el o sa lucreze intr-adevar eficient iar eu o sa beneficiez de o consultanta de calitate…"E o situatie de tip Win-Win", mi-a zis senin.


De fapt, era o situatie de tip "I screwed you and you have to accept it, if you don’t want to be screwd again!"


Win-Win asta nu se poate adapta la orice situatie, cum cred unii! De multe ori, e vorba doar de bun simt si nu e nevoie de o titularizare pompoasa. De cele mai multe ori, e vorba de o situatie de tipul: "tu trebuie sa iti faci treaba, iar eu trebuie sa primesc ce ne-am inteles contractual". The way I see it, nu exista "Win-Win" situations! Daca e vorba de Win sau Lose, e vorba si de un conflict. Deci, de invingatori si invinsi. Faza cu, "ne batem, dar castigam amandoi", e bullshit!


Eu as merge la un curs sa ma perfectionez in "Cum sa depistezi un bullshit-er, cand incearca sa iti <vanda> ceva". I want to be in a "Be careful, I can tell if you want to @#$% me, situation" ;)

8 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page