top of page

"The Stairway Pitch"

Some bright lights burn too fast…



Nu stiu de ce este asa de popular Elevator Pitch-ul! Nu e mare smecherie. Daca ai ceva "de vanzare", fie ca e un vis, o idee sau o afacere, vei stii cum sa transmiti esenta in acele 3 sau 5 minute, cat esti "in lift" cu investitorul.


Sunt cateva regului de bun simt pe care trebuie sa le urmezi…dar nu e asa o mare filozofie. Rezumand, trebuie sa fii autentic, sa zici cu pasiune, fara sa cazi in penibil, sa spui unde esti si unde vrei sa ajungi, sa explici de ce esti unic, sa spui sincer de ce ai nevoie si ce beneficii aduce implicare in afacerea ta. Daca totusi nu poti face asta, in cele mai multe cazuri nu e nimic in neregula cu abilitatile tale de comunicare…your idea simply sucks :)


Sa zicem ca iti iese pana la urma marele speech. Ce faci daca se blocheaza liftul intre etaje si esti nevoit sa vorbesti mai mult de 5 minute despre afacerea ta? Sau daca investitotul se hotaraste sa urce pe scari? Esti pregatit sa fii coerent cel putin 20 de minute despre marea ta idee?


Imi amintesc ca in timpul facultatii aveam impreuna cu un prieten o super idee de afaceri: o agentie de turism ce urma sa se diferentieze vanzand vacante in Asia. Spuneam oricui dorea sa ne asculte despre mareata noastra viitoare afacere - nu eram din categoria celor care se tem sa ceara sfaturi de teama sa nu li se fure ideea ;) Problema e ca mai mult de o idee buna si mult entuziasm, nu aveam nimic...nicio strategie si habar nu avea de piata. Pana cand am dat peste cineva care stia cu ce se mananca…si pur si simplu ne-a desfiintat. A fost un wake-up call foarte util la vremea respectiva.


Si, totusi, ce faci cand a mers bine, dar a iesit rau? Esecul unui Stairway Speech trebuie gestioat la fel ca esecul unui Elevator Speech: 1. Autoanaliza 2. Incredere&Perseverenta. Cu alte cuvinte, incearca sa iti dai seama ce nu a mers si ai in continuare incredere in tine. Uneori, problema nu e la tine: nu e obligatoriu ca toti sa iti impartaseasca visul sau sa iti inteleaga ideea si planurile.


Anyway, don't worry about the Elevator Pitch! Stairway Pitch is the new black ;o)

5 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page