top of page

Empatie de primavara

Why can’t we just get along? Nehh...where would be the fun?



Cand eram mic, imi placea la nebunie sa ma plimb cu mijloacele de transport in comun. Mergeam din statia de langa blocul meu - pana la capat si inapoi. Mi se parea ca am descoperit un mod super ieftin de a vizita orasul. Desi nu-i cunosteam, ceilalti pasageri pareau partenerii mei de calatorie si nu intelegeam de ce coboara pe parcurs si nu la capat de linie, cum ar fi fost normal.


Peste multi ani, exact calatorii in comun au fost cei care "m-au facut sa imi dau demisia" din scurta mea aventura corporatista: intr-o zi, seful meu de atunci m-a chemat intr-un colt, pentru o mustrare incognito. Avea o problema cu faptul ca veneam la birou cu taxiul... mi-a zis "Auzi, tu daca mergi mereu cu taxiul...nu vei sti cum gandesc clientii care merg cu tramvaiul!" .

Ii sunt si acum recunoscator… m-a ajutat sa vad frustarea si limitarile dintr-o companie mare. Sunt convins ca el este si acum intr-un colt cu un trainee, predicand despre comportamentele clientilor.


Ieri conduceam inapoi de la un eveniment de networking foarte reusit. Eram incarcat cu multa energie pozitiva, zambeam increzator si cantam la volan - silly or not, I do that sometimes :) Am o masina mai inalta, care m-a pozitionat la acelasi nivel cu pasagerii dintr-un autobuz oprit la un stop foarte lung. Instinctual, m-am uitat in dreapta, unde ma tinteau 3 priviri. Contactul vizual direct prelungit, cu o persoana straina, se spune ca este interpretat ca o amenintare si declanseaza mecanisme defensive. Ni se trage de la strabunii nostri din pesteri...mai nonverbali din fire.


In ochii persoanelor ce ma priveau am simtit ura, invidie si frustrare! M-am simtit cumva "vinovat" ca eram entuziasmat si cantam, ca aveam o masina mai inalta si ca eu poluam mai mult decat ei, care mergeau in autobuz. Desi ceva ma face sa cred ca ei nu erau deloc incercati de ganduri ecologice in acel moment.


Imi venea sa cobor din masina si sa intru in autobuz! Sa le spun ca si mie mi-a fost si imi este greu cu multe. Ca e groaznic sa pornesti in afaceri cu 5.000 $ lipsa. Ca ma culcasem la 5 dimineata in ultimele 3 zile. Imi doream sa vorbesc si cu soferul. Sa mai ramanem vreo 2 stopuri acolo. Sa vorbesc mai mult cu cele 3 persoane. Sa descopar cine sunt... si de ce probabil au incetat sa viseze.


But I kept going...I just changed the tune with this one ;)

19 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page