top of page

Business Zen ;)

Your heart says "kill", but you mind says "chill"!



Uneori, intreg universul nu conspira pentru indeplinirea visului tau (cum ne invata initiatii). De multe ori, e vorba despre frustrari, despre "legea junglei" (ce urasc sintagma asta!), despre planurile tale marete care sunt antagonice realitatii, despre neintelegeri, despre situatii de criza si despre nervi! Vei interactiona cu multi oameni rai, cu oameni slab pregatiti si frustrati, cu ipocriti si self-proclamed gurus.


Inevitabil, toti avem un moment cand ni se umple paharul. Fie ca e vorba de contracte mari sau de "nimicuri" de zi cu zi, te vei afla si in momente de maxima intensitate nervoasa…cand dintr-o data ai simti ca foarte utila o bata mare.


Ce faci cand nu mai poti si iti vine sa #!@$^%? :


1) Poti sa ignori: Acum un an am avut nevoie de serviciile unui expert. Ne este relevant domeniul. Nu stiam pe nimeni, asa ca am cautat pe net. Am vorbit cu cineva care parea OK (a se citi "a fost singurul care a raspuns la telefon"). Toate instinctele imi spuneau sa nu merg la intalnire. Dar, din nevoie, totusi m-am dus. Vocea putin aroganta din telefon s-a dovedit a fi un domn pe la 50 si ceva de ani cu care am incercat timp de 5 minute sa gasesc o cale de comunicare. Nu a fost chip! Abuzand de "autoritatea expertului", a monopolizat toata discutia iar eu nu am vorbit aproape deloc...apoi desi nu a inteles ce vreau de la el, a inceput sa imi spuna de ce servicii am nevoie. Asa ca am zis de cateva ori "Goosfraba" si l-am ignorat timp de 20 de minute, cat a avut loc discutia, gandindu-ma la ce cumparaturi aveam de facut dupa intalnire.


Comportamentul de genul asta (pasiv-ignorant) te poate salva din multe situatii, dar nu este in toate cazurile castigator. Pe termen lung, daca esti mai coleric din fire, poti acumula multa tensiune si e posibil sa refulezi cand nici nu te astepti.


2) Poti sa reactionezi pasnic-activ: Saptamana trecuta am avut nevoie de 2 poze tip pasaport, pentru o viza. Le-am pus pe un stick si am mers la un "xerox" fost atelier de developat filme, pentru o imprimare pe hartie fotografica. Tipul de acolo, sperand ca nu sunt atent, in timp ce pozele ieseau la imprimanta, sub ochii mei, a dat repede select all + copy/paste tuturor documentelor mele de pe stick! Probabil asta era una dintre placerile lui blonave: sa copieze fisierele clientilor. Mi-am zis un "Serenity now" si l-am rugat sa ma lase sa modific ceva in Photoshop...ca nu imi place cum iese poza. M-am asezat la calculator si am cautat linistit unde salvase documentele si le-am sters. Tipul nu se astepta...a inghitit in sec si nu a mai zis nimic.


Asta ar fi varianta ideala de raspuns! Un fel de "reverse psychology" on the motherf@#$er. Nu este mereu posibila, dar poate da rezultate mari cu investitie nervoasa minima ;)


3) Poti "sa te desfasori": Hehe...wouldn’t you like to know the angry me! ;) Sa zicem sa sunt un om extrem de calm...dar, daca reusesti performanta sa ma scoti de tot din ale mele… Izbucnirile nervoase nu sunt bune. Desi te descarci repede si te eliberezi nervos, poti face greseli iremediabile. O iesire mai aprinsa sau o replica spusa negandit cand se incing lucrurile, poate sfarsi parteneriate de afaceri si prietenii. Totusi, uneori...cand paharul se umple si sunt prea multi elefanti roz in camera...pe care nimeni nu vrea sa ii vada, e bine sa spui ce crezi, chiar daca vei deranja. Decat 100 de relatii false, mai bine 10 parteneri/prieteni adevarati… should we f#ck that "you have to keep your enemies close" kind of approach? ;)


De fapt...in jocul asta nu exista reguli…Asculta-ti instinctele, dar tempereaza-ti pornirile ;)

25 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page