top of page

Despre cum sa fii mai bun si sa schimbi lumea…

Be Better!



Intr-o societate in care domneste un pseudo-pragmatism de periferie, sloganul JCI – "Be Better" se poate lovi de autosuficienta romanilor, mai ales cand vine vorba despre dezvoltare personala, implicare sociala si interactiune cu ceilalti.


Chiar si noi romanii dorim sa fie mai bine. Rectific, noi romanii dorim sa "ne fie mai bine". Si nu la perceptia de grup ma refer. Ci individual. Ca explicatie, probabil ca in mentalul nostru colectiv "binele de grup" are conotatii negative si este asociat cu trista experienta perpetuata din anii de comunism.


Iar cand vine vorba de "a astepta" sa ne fie mai bine (cu accent subliminal pe cuvantul "astepta"), sperantele noastre se indreapta inevitabil spre mediul politic. Si nici aici macar intr-un mod activ. Se merge doar la vot si se comenteaza resemnat si pasiv dupa.


Intr-un mod absolut nerevelator si din categoria lucrurilor de bun simt care nu sunt aplicate, va spun ca ne poate fi mai bine daca fiecare dintre noi devine mai bun. Mai bun in ce? Si cum? Si unde se poate obtine acest proces? Tot timpul, peste tot si in fiecare actiune intreprinsa. Unele dintre aceste locuri "magice" unde putem deveni mai buni sunt ONG-urile precum JCI. Insa, din pacate, la noi ideea si conceptele de voluntariat si ONG sunt percepute ca activitati studentesti sau pierdere de timp.


Ce este JCI ?

JCI este cea mai mare organizatie de tineri lideri si antreprenori din lume. Spus doar asa poate sa nu insemne nimic. Iar daca as vrea sa explic pe larg, s-ar putea ca un post pe blog sa nu imi fie de ajuns.


Am aflat de JCI in 2004. La prima intalnire nu am inteles mare lucru. Simteam doar ca sunt in locul potrivit si impreuna cu niste oameni vii, care doreau sa faca lucruri si cu ale caror valori ma indentificam.


Asa cum aveam sa descopar pe parcurs, JCI este o platforma care iti ofera posibilitatea sa te dezvolti pe 4 arii:


1. Dezvoltare personala

Nu, nu este NLP or any other kind of voodoo ;) Este vorba de dorinta normala de a afla despre tine si de a constientiza cum si ce trebuie sa mai inveti. Local sau printr-o retea internationala, JCI iti ofera posibilitatea sa participi la training-uri pe diferite domenii, sa devii trainer, sa iti descoperi si sa iti dezvolti capabilitatile de debate si public speaking sa participi la workshop-uri si conferinte cu speakeri motivationali.


2.Afaceri

Nu stiu o alta posibilitate mai productiva de a face business decat facand networing si interactionand continuu cu oameni. Suna simplu, dar despre asta este vorba. Astazi, afacerile durabile, clientii si partenerii sunt despre incredere! In JCI, fix asta se intampla: apartenenta la acelasi grup elimina bariere si accelereaza procesul creditarii si castigarii increderii. Pe scurt, aici poti invata, despre business-ul tau si al altora, in cadrul diferitelor evenimente si proiecte de business networking, mentorat si business coaching. Pentru mine, primul lead de business din JCI s-a concretizat abia dupa un an. Insa, a venit in mod natural si s-a dovedit o relatie pe termen lung.


3. Responsabilitate sociala

Companiile fac CSR. Oamenii ar trebui sa faca PSR sau Personal Social Responsability…sau gasiti orice alt cuvant sau fraza fancy, numai nu fiti indiferenti la ceea ce se intampla in jurul nostru. Societatea nu e acolo, e aici...nu sunt ei, suntem noi. Exact cand crezi ca nu depinde de tine sau ca tu arunci la cos si nu esti cauza gunoiului din jur, poti sa lasi jos garda propriilor justificari de pasivitate si sa te implici. Nu tot timpul si nu in orice cauza sociala. Doar acolo unde simti ca poti face chiar si o mica diferenta.


Imi amintesc cu placere cand, in 2005, impreuna cu Crucea Rosie, JCI Bucuresti a organizat un cort in Piata Romana si am strans ajutoare pentru sinistratii inundatiilor. Iar anul trecut am strans o suma considerabila pentru proiectul international anti-malarie NothingButNets.


4.Internationalism

Omenirea a fost "globala" tot timpul. Doar ca a durat ceva pana sa ne dezvoltam mijloacele tehnice prin care sa micsoram barierele geografice si de comunicare. La fel cum va mai dura ceva pana sa realizam ca nu exista economie globala...ci o economie a culturii si civilizatiei globale, pentru care inca nu am gasit managementul potrivit.


Prin dimensiunea internationala a JCI (prezenta in peste 100 de tari) toate cele 3 arii mai sus mentionate se manifesta la nivel mondial. How cool is that?! Sa poti sa faci business, sa participi la traininguri si workshop-uri, sa "salvezi lumea" si sa te distrezi impreuna cu peste 1.000.000 oameni care sunt sau au trecut prin JCI! Conferintele si congresele internationale sunt expresia perfecta a ceea ce poate insemna o astfel de organizatie. Si ce energie pozitiva poate genera interactiunea cu oameni atat de diferiti…si totusi la fel!


Poate as fi invatat sa dansez vals vienez si altfel, insa am facut-o in Viena, la Palatul Hofburg. Poate as fi ajuns vreodata in Estonia. Insa nu stiu daca as fi fost primit cu covor rosu, pe malul marii, la 5 dimineata...cu capsuni si sampanie ;)


Leadership

Am lasat la final o componenta extraordinara a JCI. Leadership-ul. Cine spune ca te nasti sau nu lider, greseste sau are o perceptie eronata fata de acest termen. Eu cred ca leadership-ul se poate invata doar exersandu-l, doar exercitandu-l. Fie ca suntem antreprenori sau oameni de companie, nu toti vom dezvolta business-uri transnationale si nu toti vom trece de nivelul de middle management. O organizatie ca JCI iti ofera o alternativa: o platforma in care poti invata sa conduci propunand proiecte, construind echipe, gestionand bugete, solutionand conflicte etc. Daca iti doresti cu adevarat, poti ajunge foarte realist din pozitia de simplu membru, pana la Presedinte JCI Romania sau, de ce nu, Presedinte JCI la nivel intenational.


Desi s-au format dupa aceleasi principii, organizatiile JCI nationale sunt diferite, luandu-si forma dupa nevoile societatii din fiecare tara. Daca in SUA si in unele tari nordice JCI intreprinde mai mult activitati ce tin de respundere sociala, in Germania si Austria componenta de business este cea mai puternica. Iar in Japonia si Coreea de Sud, JCI este o adevarata forta: foarte multi oameni de afaceri, oficiali si ministri fiind, mai intai, membri JCI.


Rezultatele implicarii intr-un ONG cum este JCI tin numai de cat de mult te implici. JCI nu este un panaceu si nu este o reteta care garanteaza succesul. Poate fi doar o etapa importanta pentru cine pune pret pe propria dezvoltare.


Inchei prin a spune ca JCI a fost si este o parte importanta a vietii mele.


Cateva info interesante despre JCI:

> Cateva dintre personalitatile fosti membri JCI: Kofi Annan, Taro Aso (prim-ministru al Japoniei), Printul Albert de Monaco, Jacques Chirac, Bill Clinton, Einar Agustsson (ministru de externe, Islanda), Jan Krzysztof Bielecki (prim-ministru al Poloniei)


Iar la final...va las cu un preview despre Congresul Mondial JCI de anul acesta din Osaka ;)

33 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page